duminică, 27 mai 2012

Diferitele surse de energie pentru incalzirea spatiilor

  • Gazul natural

Are foarte multe avantaje:ofera confort,economie,respect pentru mediul inconjurator(fara a lua in calcul distributia de gaz).Un mare dezavantaj este ca reteaua de distributie nu acopera mare parte din tara.
Din punct de vedere a securitatii,noile cazane sau sobe pe gaz sunt dotate cu senzor de intrerupere a gazului in caz de stingere a flacarii.

  • GPL(gazul petrolier lichefiat)

Gazul petrolier lichefiat butan sau propan ofera o alternativa in cazul in care nu exista o retea de gaz natural.
Unul dintre dezavantaje ar fi gestionarea si stocarea lui,care se face intr-o butelie(cisterna)amplasata inafara casei,in unele cazuri butelia se cumpara sau se incheie un contract cu o firma de distributie GPL.

  • Combustibilul lichid(motorina,pacura,CLU)

Acest combustibil s-a folosit in trecut la incalzirea scolilor,dispensare,primarii,locuinte private si alte institutii publice,era o alternativa la gaz oferind usurinta in exploatare si nu depindea de reteaua de distributie a gazului.
Dezavantajele ar fi:costul tot mai mare al motorinei,disparitia de pe piata a distribuitorilor de pacura sau CLU,necesitatea unui rezervor de stocare,calitatea slaba a combustibilului duce la defectarea arzatoarelor,poluare excesiva.

  • Electricitatea

O alternativa tot mai cautata mai ales ca nu este nevoie de autorizatii/proiect/ISCIR si alte "hartogarii" pentru a-ti putea monta un cazan,boiler sau convector electric.Un alt avantaj ar fi ca nu este nevoie de rezervor de stocare.
Cele mai inovatoare solutii de incalzire cu aceasta energie sunt pompele de caldura.

  • Lemnul

Primul avantaj al acestui combustibil tradiţional este preţul său redus.
Reversul medaliei ar fi necesitatea unui spatiu mare de stocare,uscare,greu de manipulat si alegerea cat mai buna a esentelor de lemn.
Cele mai multe locuinte din mediul rural folosesc acest combustibil,cresterea pietei a dus la dezoltarea cazanelor a dus la scaderea consumului si poluarii.

  • Energia solara

Este gratuita si inepuizabila,acest tip de energie castiga tot mai mult teren pe piata,gratie procesului tehnologic tot mai performant pentru realizarea lor.
Avand grad de poluare zero,benificiind de suport financiar din partea statului, energia solară şi geotermală, acesta din urmă fiind operat de o pompa de caldura, au viitorul în faţa lor!

miercuri, 9 mai 2012

Incalzirea electrica prin pardoseala

    Incalzirea electrica a suprafetelor are multe avantaje si se preteaza la cladiri noi,cat si acolo unde s-a facut o renovare.Cel mai mare atu al incalzirii electrice prin pardosea este ca poate fi montat dupa efectuarea sapelor,chiar poate fi aplicata in adezivul placilor ceramice fara a fi necesara o sapa suplimentara.Daca decizi sa folosesti parchet laminat ca finisaj, atunci se recomanda folia incalzitoare cu o putere mai scazuta, dar cu rezultate la fel de bune.
   Acest sistem de incalzire se poate folosi cu succes in bai,bucatarii,birouri sau alte incaperi unde dorim mai mult confort termic.Incalzirea electrica prin pardoseala trebuie considerata o complectare a sistemului de incalzire,in unele situatii poate fi folosita si ca sursa unica de caldura.
   O aplicatie speciala a elementelor de incalzire prin pardoseala este si degivrarea suprafetelor exemplu:terase,acoperisuri,trotuare etc.,pentru degivrare sunt necesare mai multe componente cum ar fi senzori de umiditate sau inghet etc.
  Avantaje:
-acopera o gama mare de suprafete(1-10mp pe un singur fir/termostat)
-este o sursa independenta de caldura si este controlata de un termostat,
-montare usoara si rapida
-costuri reduse de instalare si folosire
-stratul subtire al podelei de incalzire  permite o reactie imediata la solicitarea de schimbare a temperaturii
-nu necesita intretinere
-consum redus de energie electrica(circa 100-150W/mp)