duminică, 18 noiembrie 2012

Cum economisim energie,bani?

        Controlul si costul energiei depinde in principal de calitatea izolatiei unei cladiri.Izolarea permite realizarea de economii,de a profita de un confort cat mai bun,dar si reducerea emisiilor gazoase cu efect de sera.Acoperisul,peretii,geamurile si pardoseala sunt zone sensibile,pe unde se realizeaza pierderi de energie si bani.Prin renovare si cu noile solutii din domeniu se realizeaza o izolatie buna.
       Pierderile de caldura
Intr-o casa incalzita,totdeauna prin anumite parti ale cladirii exista pierderi de caldura,cand casa nu este izolata apar "puntile termice"adica toate acele locuri prin care se pierde energie(acoperis,sisteme de ventilatie,pereti,geamuri si elte elemente de imbinare a unei cladiri).
Daca aceste zone de pierdere nu sunt "tratate"(izolate,inlocuite)intretinerea si realizarea confortului termic se face greu,deci prin consumuri mari de energie.
       Pe langa realizarea unei bune izolari termice un rol important in reducerea costurilor il joaca si utilizarea unui sistem de incalzire cat mai performant(  centrale termice si accesorii)
Utilizarea surselor regenerabile de energie, cum ar fi:lemnul, solara sau cea a pompei de căldură reduce utilizarea combustibililor fosili.
     

duminică, 27 mai 2012

Diferitele surse de energie pentru incalzirea spatiilor

  • Gazul natural

Are foarte multe avantaje:ofera confort,economie,respect pentru mediul inconjurator(fara a lua in calcul distributia de gaz).Un mare dezavantaj este ca reteaua de distributie nu acopera mare parte din tara.
Din punct de vedere a securitatii,noile cazane sau sobe pe gaz sunt dotate cu senzor de intrerupere a gazului in caz de stingere a flacarii.

  • GPL(gazul petrolier lichefiat)

Gazul petrolier lichefiat butan sau propan ofera o alternativa in cazul in care nu exista o retea de gaz natural.
Unul dintre dezavantaje ar fi gestionarea si stocarea lui,care se face intr-o butelie(cisterna)amplasata inafara casei,in unele cazuri butelia se cumpara sau se incheie un contract cu o firma de distributie GPL.

  • Combustibilul lichid(motorina,pacura,CLU)

Acest combustibil s-a folosit in trecut la incalzirea scolilor,dispensare,primarii,locuinte private si alte institutii publice,era o alternativa la gaz oferind usurinta in exploatare si nu depindea de reteaua de distributie a gazului.
Dezavantajele ar fi:costul tot mai mare al motorinei,disparitia de pe piata a distribuitorilor de pacura sau CLU,necesitatea unui rezervor de stocare,calitatea slaba a combustibilului duce la defectarea arzatoarelor,poluare excesiva.

  • Electricitatea

O alternativa tot mai cautata mai ales ca nu este nevoie de autorizatii/proiect/ISCIR si alte "hartogarii" pentru a-ti putea monta un cazan,boiler sau convector electric.Un alt avantaj ar fi ca nu este nevoie de rezervor de stocare.
Cele mai inovatoare solutii de incalzire cu aceasta energie sunt pompele de caldura.

  • Lemnul

Primul avantaj al acestui combustibil tradiţional este preţul său redus.
Reversul medaliei ar fi necesitatea unui spatiu mare de stocare,uscare,greu de manipulat si alegerea cat mai buna a esentelor de lemn.
Cele mai multe locuinte din mediul rural folosesc acest combustibil,cresterea pietei a dus la dezoltarea cazanelor a dus la scaderea consumului si poluarii.

  • Energia solara

Este gratuita si inepuizabila,acest tip de energie castiga tot mai mult teren pe piata,gratie procesului tehnologic tot mai performant pentru realizarea lor.
Avand grad de poluare zero,benificiind de suport financiar din partea statului, energia solară şi geotermală, acesta din urmă fiind operat de o pompa de caldura, au viitorul în faţa lor!

miercuri, 9 mai 2012

Incalzirea electrica prin pardoseala

    Incalzirea electrica a suprafetelor are multe avantaje si se preteaza la cladiri noi,cat si acolo unde s-a facut o renovare.Cel mai mare atu al incalzirii electrice prin pardosea este ca poate fi montat dupa efectuarea sapelor,chiar poate fi aplicata in adezivul placilor ceramice fara a fi necesara o sapa suplimentara.Daca decizi sa folosesti parchet laminat ca finisaj, atunci se recomanda folia incalzitoare cu o putere mai scazuta, dar cu rezultate la fel de bune.
   Acest sistem de incalzire se poate folosi cu succes in bai,bucatarii,birouri sau alte incaperi unde dorim mai mult confort termic.Incalzirea electrica prin pardoseala trebuie considerata o complectare a sistemului de incalzire,in unele situatii poate fi folosita si ca sursa unica de caldura.
   O aplicatie speciala a elementelor de incalzire prin pardoseala este si degivrarea suprafetelor exemplu:terase,acoperisuri,trotuare etc.,pentru degivrare sunt necesare mai multe componente cum ar fi senzori de umiditate sau inghet etc.
  Avantaje:
-acopera o gama mare de suprafete(1-10mp pe un singur fir/termostat)
-este o sursa independenta de caldura si este controlata de un termostat,
-montare usoara si rapida
-costuri reduse de instalare si folosire
-stratul subtire al podelei de incalzire  permite o reactie imediata la solicitarea de schimbare a temperaturii
-nu necesita intretinere
-consum redus de energie electrica(circa 100-150W/mp)
                                                                                   

duminică, 18 martie 2012

Ce stim despre radiatoare?

   Cel mai raspandit sistem de incalzire pe baza de agent termic din lume este radiatorul.Fiind  cel mai fiabil si unul dintre sistemele cu cel mai ridicat randament energetic.Radiatoarele sunt cea mai buna alegere si din punct de vedere al pretului,se gasesc sub diferite forme si marimi in functie de necesitati sau in functie de design si idei de amenajare a unei incaperi.
   Beneficiile radiatoarelor sunt: randament energetic bun,aspect atractiv,flexibilitate la instalare si fiabilitate.Radiatoarele sunt compatibile cu aproape orice sistem de incalzire,se gasesc pe piata in aproape orice culoare si forma.

   Cateva radiatoare de design:


 

vineri, 9 martie 2012

Incalzirea prin pardoseala ridica praful,mit sau realitate?

       In cazul sistemelor de incalzire prin pardoseala,schimbul de energie se face pe suprafete mari si mai ales prin radiatie.Astfel se creeaza un climat termic optim.
      Spre deosebire de alte sisteme de climatizare obisnuite,datorită temperaturii reduse a suprafeţei termice care este doar de 22-26°C se limitează circulaţia aerului şi în consecinţă scade semnificativ cantitatea de praf pusă în mişcare,in plus nu apar zgomote in timpul functionarii.Această calitate a încălzirii în pardoseală este deosebit de valoroasă în încăperile cu regim igienic sever.
    


Raspuns:mit.

joi, 8 martie 2012

Incalzirea prin pardoseala

       In ultimii ani sistemele de incalzire prin pardoseala au devenit o solutie foarte populara.Mai multi factori au influentat acest fapt.In contrast cu solutiile traditionale,sistemele de incalzire prin pardoseala emana caldura prin toata suprafata pardoselei si asigura un confort termic adecvat.
      Instalatiile de incalzire prin pardoseala lucreaza la parametri scazuti,ceea ce influenteaza radical consumul de energie.Caldura radiaza prin toata suprafata pardoselei,acest fapt creeaza o senzatie subiectiva ca temperatura aerului din incapere este mai mare.Astfel putem micsora temperatura din incapere cu 1-2grade Celsius,economisind astfel intre 6-12%din consumul de energie.
      Temperatura joasa a agentului termic care alimenteaza instalatia de incalzire prin pardoseala creaza posibilitati variate de utilizare a surselor neconventionale de caldura ca:energia solara,pompele de caldura,caldura reziduala.
      Aditional,alegerea sistemului de incalzire prin pardoseala permite libertatea de aranjare a interiorului,oferind posibilitati arhitectonice nelimitate si o mai mare libertate in proiectarea incaperilor.

     Cateva tipuri de executare a instalatiei in pardoseala:
Spirala(se face mai des in partea catre peretele cu geam)

Meandre(acest sistem este simplu de pus in practica dar cu un randament mai scazut fata de cel tip"Spirala")

Meandre duble